Waarom kiezen voor LED-verlichting?

Home > Waarom kiezen voor LED-verlichting?

Zeer laag energieverbruik en de lange levensduur zijn de grootste voordelen van LED-verlichting.

Het stroomverbruik van LED-lampen kan wel zo’n 90% lager zijn dan de bestaande gloeilamp, halogeenlamp, bouwlamp, tuinverlichting, groeilamp, kweeklamp, objectverlichting of zelfs spaarlamp. U bespaart daardoor direct flink op uw energierekening.

Maar dat is lang niet alles:

 • Hoe lang is de levensduur?

  Een normale gloeilamp heeft een levensduur van ongeveer 2.000 branduren, voor LED-lampen worden branduren tot wel 80.000 opgegeven.

 • Zijn LED’s duurzaam?

  LED-verlichting is zeer zeker duurzaam, het is schok- en trilbestendig en ook heeft de LED-verlichting geen gloeidraad, die bij de 'normale' verlichting het meest zwakke punt is.

 • Hoe veilig zijn LED’s?

  LED-verlichting produceert (bijna) geen warmte, bij de traditionele gloeilamp gaat zo'n 90% aan energie verloren aan warmte.

 • Geeft LED straling?

  LED-verlichting geeft geen bijwerking zoals ultraviolette of infrarode straling, dus geen verkleuring van materialen.

 • Aanschafprijs - Besparing

  De aanschafprijs van LED-verlichting is (voorlopig) duurder dan de gewone verlichting, maar u zult het verschil afhankelijk van het aantal branduren door de zeer lange levensduur en het zeer lage energieverbruik snel terugverdienen.

 • Kan LED andere systemen vervangen?

  LED-verlichting is uitermate geschikt om uw conventionele verlichting zoals halogeenspots, gloeilampen, spaarlampen, tuinverlichting, gebouwenverlichting, groeilampen en andere verlichtingen te vervangen.

Waarom ik op letten bij het kopen LED-verlichting?

Let op lumen

Als u een lamp koopt, let u waarschijnlijk op het aantal watt van de lamp, om de juiste lichthoeveelheid te kiezen. Voor LED-lampen ligt dat anders. Om een LED-lamp te kiezen, kunt u beter kijken naar de lichtopbrengst, namelijk het aantal lumen.

Wilt u een gloeilamp vervangen door een LED-lamp, kies er dan een met hetzelfde aantal lumen. Dat staat soms vermeld op de verpakking. Soms wordt er een vergelijking gemaakt met de gloeilamp. Zo kan er op de verpakking staan dat een bepaalde LED-lamp ongeveer overeenkomt met een gloeilamp van 25 watt. Uit onafhankelijke steekproeven blijkt dat de informatie op de verpakking niet altijd overeenkomt met resultaten uit onafhankelijke tests. Probeer een nieuwe LED-lamp daarom altijd eerst even uit.

Energie-efficiëntie van de LED-lamp

De lamp met de hoogste energie-efficiëntie is de lamp die met weinig vermogen veel licht geeft. Oftewel: een lamp met veel lumen en weinig watt. Als u uit twee LED-lampen met verschillend aantal lumen de efficiëntste wilt kiezen, deel dan het aantal lumen door het aantal watt. Die met de hoogste uitkomst, is het efficiëntst met energie.

Als u bijvoorbeeld een LED-lamp heeft van 7 watt waarvan op de verpakking staat dat hij 182 lumen oplevert, is dit 26 lumen per watt. Een lamp van 5 watt met een lichtopbrengst van 203 lumen levert 41 lumen per watt. De laatste lamp brengt dus meer licht op voor de hoeveelheid energie die hij verbruikt en is dus zuiniger met energie.

Energielabel

Veel elektrische apparaten, waaronder lampen, hebben een energielabel, waarmee de zuinigheid wordt aangegeven met de letters A tot en met G. Een lamp met energielabel A is het zuinigst, een lamp met een G-label het minst zuinig. Het energielabel voor lampen geldt echter alleen voor lampen met een vermogen van meer dan vier watt die ‘niet-gericht’ licht verspreid. Veel LED-lampen geven vrij gericht licht en/of hebben een vermogen van minder dan vier watt. Daarom hebben de meeste LED-lampen op dit moment geen energielabel, hoewel ze duidelijk tot de A-klasse behoren.

Dimmen

Veel LED-lampen zijn niet geschikt om te dimmen. Er zijn speciale dimbare LED-lampen te koop. Als LED-lampen dimbaar zijn, staat dit doorgaans op de verpakking.

Ledje even testen

Niet alle lampen verspreiden het licht op dezelfde manier. LED-lampen vormen een compactere lichtbundel dan gloeilampen. Als u een LED-lamp voor gericht licht gebruikt, bijvoorbeeld in een hanglamp boven de tafel, kan een lager aantal lumen daarom al de gewenste hoeveelheid licht opleveren.

LED weggooien: klein chemisch afval

LED-lampen bevatten geen giftige stoffen, maar vallen wettelijk onder dezelfde regeling als spaar- en tl-lampen. Daarom kunt u LED-lampen inleveren bij speciale inzamelpunten, waaronder (gemeentelijke) inleverpunten voor klein chemisch afval.

Tips uitfasering gloeilampen

Gaat u gloeilampen vervangen door energiezuinige lampen, begin dan met de lampen die vaak aan zijn en een hoog vermogen hebben (watt).

Energiezuinige lampen zijn anders dan gloeilampen; kiezen op basis van alleen het aantal watt werkt niet meer.

Een beetje theorie over licht

Wat is licht?

Licht is een straling die je ogen kunnen waarnemen. Je ogen zijn alleen gevoelig voor het zichtbare licht. Een klein deel van het elektromagnetisch spectrum dat loopt van blauw via geel groen naar rood. Hierdoor kunnen we de wereld om ons heen waarnemen.

Lichtstroom is de maat voor de hoeveelheid zichtbare straling die een lichtbron per seconde in alle richtingen uitzendt. Het kan gezien worden als de prestatie van een lichtbron. Met andere woorden, de hoeveelheid van de toegevoerde energie die wordt omgezet in zichtbaar licht.

Eenheid lumen

Verlichtingssterkte geeft aan hoeveel lumen er op een oppervlakte terechtkomt.

Eenheid lux

Lichtsterkte geeft de hoeveelheid lumen in een ruimtehoek weer. Anders gezegd geeft het aan hoe de intensiteit van het licht in de verschillende richtingen is verdeeld.

Eenheid candela

Luminantie is een getal dat aangeeft hoeveel licht er vanaf een bepaald oppervlak wordt uitgestraald. Dit oppervlak kan zelf licht geven of het licht via reflectie weergeven. Van een LED- en een gloeilamp kan dezelfde hoeveelheid lumen komen. De intensiteit van de LED is feller omdat dezelfde hoeveelheid licht vanuit een klein oppervlakte komt. Deze lichtbron heeft een hoge luminantie: dat is de enige zichtbare eenheid in de verlichtingskunde. De eenheid is candela/m².

Kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur wordt weergeven in kelvin (K). De kleurtemperatuur is een maat voor de kleurindruk van het licht dat uitgezonden wordt van een lichtbron. Hoe hoger deze waarden, hoe koeler de indruk van de lichtbron.

3000 K = warm-wit

4000 K = natuurlijk-wit

5000 K = koel-wit

Lenzen / optiek / reflector

Een losse LED straalt lichtstroom. Om het licht van een LED te bundelen, gebruikt men een optiek of lens. Die zijn beschikbaar in verschillende vormen. Elke soort geeft een andere bundel, en dus ook een andere lichtsterkte. Het gebundelde licht dat op een oppervlakte valt, is dus de lichtsterkte. Om het licht van een halogeenspot te benaderen met LED gebruikt men altijd een optiek om het licht te bundelen. Om het licht van een gloeilamp te vervangen (strooilicht), gebruiken we juist geen optiek.

Watt … en lumen

Een LED-lamp heeft net als elke andere lamp natuurlijk een vermogen (in watt). Dat geeft aan hoeveel energie (in de vorm van elektriciteit) de lamp per seconde gebruikt. Aangezien een LED-lamp haar elektriciteit meestal erg efficiënt omzet in licht, heeft ze per seconde veel minder energie nodig dan een gloeilamp, om dezelfde hoeveelheid licht te maken. Daarom is het aantal watt van een lamp niet handig om verschillende soorten lampen mee te vergelijken.

Door te kijken naar de lichtopbrengst kunt u diverse lampen wel met elkaar vergelijken. U kunt voor elke lamp bepalen hoeveel licht de lamp per seconden uitzendt, dat meten we in lumen.

Wat betekent ...

E27, E14, GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), of PAR30?

Het zijn gestandaardiseerde typeaanduidingen van een verbinding tussen lamp en fitting. Als u niet zeker weet wat voor type lamp u nodig hebt, raadpleeg dan de handleiding.